Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Router

Een van de belangrijkste onderdelen van het internet abonnement is de router. Samen met de modem zorgt dit apparaat ervoor dat het internet wordt verdeeld in huis. Dit stukje techniek levert ook de WiFi verbinding in huis. Per router kunnen vaak 12 tot 32 aparaten worden aangesloten. Er zijn ook routers die wel 64 of meer telefoons, tablets, laptops, computers en televisies met het internet kunnen verbinden. Op deze pagina lees je alles over deze WiFi modems en kun je bekijken welke provider (Tele2 of Online.nl) welke routerservice levert.

Routers vergelijken

Op dit moment levert elke provider in Nederland zijn eigen spullen mee. Een provider kan namelijk vanuit het servicecentrum inloggen op jouw router. Ze kunnen vervolgens problemen voor je oplossen en software updates uitvoeren. Dit apparaat heb je altijd in bruikleen en dien je retour te sturen als je gaat overstappen. Voor een snelle verbinding (en een stabiel netwerk) kun je er ook zelf een kopen bij bol.com, coolblue.nl of vergelijk routers via tweakers. Hieronder kun je direct alle internet, TV en bellen pakketten bekijken en vervolgens afsluiten. Op de website van de provider kun je bekijken welke apparatuur bij je thuis wordt geleverd.

Hogere snelheid internet

Naast een router zijn er meer accessoires die helpen bij het verbeteren van de verbinding. Denk dan aan producten zoals switches, powerlines of access points. Dit zijn aan de ene kant producten die het bereik van de WiFi vergroten en aan de andere kant apparaten die de kwaliteit van het netwerk verbeter. Je zit hierbij niet vast aan je provider. Je kunt zelf dingen aanschaffen van elke merk (TP-Link, Netgear, Asus, Linksys, AVM, Huawei, Draytek en ga zo maar door). De snelheid is niet afhankelijk van de geografische locatie. Het maakt niet uit of je nou in Gelderland of Utrecht woont.

Hoe kan ik het signaal verbeteren

Veel mensen plaatsen hun router in een kast (meterkast). De plek waar het internet binnenkomt (de ADSL lijn, coax kabel of glasvezel). Dit is niet de meest ideale plek. Elke deur of muur houdt namelijk het signaal tegen wat zorgt voor minder snelheid. Plaats de router op een centrale plek in huis. Voor in de tuin kun je een repeater / wifi-booster koppelen aan een router voor verbreding en versterking van het router-signaal.

Wat is het verschil tussen een 2,4 GHz router als de 5 router

 De 2,4 GHz frequentie is een ouderwets kaneel. De 5 GHz frequentie wordt tegenwoordig al door meer devices ondersteund. Dit is stabieler en sneller doordat het gebruik maakt van een ander protocol. Veel routers ondersteunen tegenwoordig beide signalen. Het beste is wel om een vaste PC, smart TV en spelcomputer altijd te verbinden met een kabel.

Kabelverbinding met de router

Je hoeft natuurlijk geen draadloos netwerk te gebruiken. Via UTP kun je jouw apparaat verbinden met de router. Hoe langer de kabel, hoe trager de verbinding. Zorgt ervoor dat je een goede kwaliteit kabel koopt.

Hoe werkt een router?

Een router werkt samen met een modem om een internetsignaal om te zetten in een bruikbaar netwerk. Het verdeeld het vaste IP adres in een dynamisch netwerk waarbij meerdere apparaten verbonden kunnen worden. Vroeger had je een aparte modem en router, nu het is 1 product met beide functies in een. Minder kwetsbaar en volledig op elkaar afgestemd. Een router kan bekabeld internet uitsturen en heeft een WiFi functie.

Wat zijn de beste routers?

Op dit moment is er een top 10 van beste routers met WiFi. Zeker belangrijk als je een abonnement met Quadplay hebt. Hoe meer apparaten je verbind met het netwerk, hoe belangrijker een goede snelheid is. Een alles in 1 pakket vraag vaak meer (mede door TV en bellen) van het netwerk dan wanneer je de verbinding uitsluiten voor internet gebruikt. Natuurlijk is zo’n groot internet abonnement wel interessant als het gaat om combinatievoordeel. Je ontvangt doorgaan extra korting en een gratis WiFi-booster die je kunt koppelen aan je router. Bekijk hieronder de top 10 routers van juli 2024.

  1. Arcadyan Experia Box v8
  2. AVM FRITZ!Box 3490
  3. AVM FRITZ!Box 5490
  4. AVM FRITZ!Box 6890 LTE
  5. AVM FRITZ!Box 7360
  6. AVM FRITZ!Box 7430
  7. AVM FRITZ!Box 7490
  8. AVM FRITZ!Box 7581
  9. AVM FRITZ!Box 7590
  10. Cisco EPC3925

Specificaties
Overwegingen bij de keuze van een draadloos router:
– 802.11-klasse
– snelheid LAN-poort
– aantal uitgaande LAN-poorten
– geschikt voor IP-versie
– geschikt voor besturingssysteem
– de prijs van de hardware

802.11 verschillen
De maximaal haalbare draadloze snelheid hangt af van het protocol:
– 802.11b: maximaal 5 Mbit/seconde
– 802.11g: maximaal 54 Mbit/seconde
– 802.11n: maximaal 100 Mbit/seconde.
– (802.11ac: maximaal 1000 Mbit/seconde.

De klassen 802.11b en 802.11g werken op dezelfde golflengte als magnetrons en DECT-telefoons. Dat kan verstoring geven. De klasse 802.11n kan bij storing automatisch uitwijken naar een hogere golflengte. De kracht van de zender en de gevoeligheid van de ontvanger (uitgedrukt in meters) is van belang:
– op een etage is een bereik van “10 meter” genoeg
– naar een andere etage door een dikke betonnen vloer is vermoedelijk “20 meter” nodig.

Snelheid LAN-poort
Een draaloze router is uitgerust met tenminste één Ethernet poort die je met het bekabelde netwerk verbindt. De snelheid daarvan kan zijn:
– 10 Mbit/seconde
– 10 en/of 100 Mbit/seconde
– 10, 100 en/of 1000 Mbit/seconde. De meeste glasvezel netwerken zijn ingericht op tenminste 100 Mbit/seconde. Sommige mensen zitten direct aangesloten op de centrale switches, deze ondersteunen ook 1000Mbit/s. Voor de ervaring van het netwerk gebruik maakt het doorgans niet zo veel uit: de servers op het internet zijn vaak de bottleneck. De zwakste schakel bepaalt de snelheid van de keten.