Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Speedtest

Als je een internetabonnement afsluit wil je natuurlijk weten wat de maximale snelheid is beschikbaar is. De providers kunnen vaak niet de gewenste snelheid garanderen. Waarom? De snelheid van internet is afhankelijk van heel veel factoren. Dat lees je hieronder. Direct bekijken welke snelheden providers bij jou thuis kunnen leveren? Doe dan de postcodecheck hierboven.

 • Het type verbinding
  Allereerst moet je rekening houden met het soort verbinding bij je thuis. Dit kan een ADSL lijn zijn (traditionele telefoonkabel). Hierop kun je vaak maximaal 100mb/s ontvangen. Dan heb je kabel internet dat gaat tot 400 mb/s. Glasvezel kan snelheden van 750mb/s tot 1000mb/s aan.
 • Het type internet pakket
  Het abonnement wat je afsluit bepaald je maximale snelheid vanuit de provider. Stel je kiest een contract van 100 mb/s dan wordt het nooit sneller dan dat (terwijl je misschien wel 250 mb/s zou kunnen ontvangen in juni 2024.
 • Je adres (postcode + huisnummer combinatie)
  Het grootste effect op de snelheid is misschien nog wel je woonplaats en specifieker; adresgegevens. Hoe verder je woont van een grote internet-centrale (wijkkasten), hoe trager je verbinding.
 • Het gebruik (gezinssamenstelling)
  Wonen er bij je thuis veel mensen en kinderen? Dan moet je goed opletten. Hoe meer apparaten verbonden zijn met internet (zeker PC’s met games of videostreaming) hoe trager de gemiddelde verbinding is in huis. 

Een online internetsnelheidstest doen

Via internet zijn er diverse mogelijkheden om een test uit te voeren en je huidige snelheid te rekenen. Dit zegt overigens niets over de maximale snelheid. Vaak kun je dit wel opvragen bij je huidige provider. Zij hebben tools om te berekenen wat voor snelle verbinding bij jou thuis bereikt kan worden. Hoe kan ik een provider speedtest doen? Gebruik daarvoor bijvoorbeeld speedtest.net, de meest bekende website. Dit is ook via je mobiele telefoon te doen. Let erop dat de snelheid op WiFi vaak veel trager is dan via een bekabelde TV en PC die rechtstreeks in verbinding staan met de Modem/Router. 

Hoe kan ik mijn internet sneller maken?

Onze specialist zocht het voor je uit en kwam met het volgende antwoord: om een internetverbinding sneller te maken moet je kijken naar verschillende aspecten. Kun je glasvezel afsluiten in plaats van adsl of kabel? Kun je een laptop via een kabel verbinden in plaats van WiFi? Kun je een Wifi booster plaatsen om het bereik en dus de snelheid op lastig bereikbare plekken te verhogen? Is alle software up-to-date? Is de kwaliteit van de UTP kabel goed? Door naar deze factoren te kijken kun je snelheid drastisch verhogen. Ook overstappen naar een sneller abonnement voor internet kan natuurlijk helpen. Soms kan er dan ook een monteur langskomen om alles te installeren en tips geven voor een betere uitslag van de speedtest voor Ziggo, KPN, Online.nl of Vodafone.

Waar heb ik een goede snelheid voor nodig?

Een goede downloadsnelheid is belangrijk voor algemeen internetgebruik maar ook voor TV kijken. Aangezien je digitaal naar tv zenders kijkt wil je dat wel zonder haperingen kunnen doen, en in de hoogste kwaliteit. Daarvoor heb je voldoende snelheid nodig. De uploadsnelheid gebruik je wanneer je zelf data verstuurt naar anderen. Bijvoorbeeld het versturen van films, video’s, foto’s, bestanden etc.

Wat is de downloadsnelheid?

Er wordt bij het afsluiten van een snel internetabbonement onderscheid gemaakt tussen downloadsnelheden en uploadsnelheden. De downloadsnelheid is de snelheid uitgedrukt in mb per seconde die je bereikt tijdens het downloaden. Gemiddeld is dat in Nederland zo’n 40 mb/s.

Wat is de uploadsnelheid

De uploadsnelheid is de snelheid uitgedrukt in mb per seconde die je bereikt tijdens het uploaden van bestanden. Vaak is dit hetzelfde als de downloadsnelheid (bij de duurdere pakketten) maar soms ook minder. Gemiddeld is dat in Nederland zo’n 20 mb/s.


Snel internet afsluiten in juni 2024

Waar je ook woont, of dat nou Zeeland of Utrecht is; iedereen wil snel internet. Op deze pagina heb je alles gelezen over dit onderwerp. Nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice. Hieronder hebben we nog een korte samenvatting over internetsnelheid geplaatst want naast de speedtest kun je nog veel meer doen voor een vlugge en rappe verbinding. Maximale snelheden kun je bereiken door te denk aan onder andere: 

 1. Goede kwaliteit kabels
 2. Wifi-booster
 3. Software-updates
 4. Nieuwe apparatuur
 5. Wisselen van ADSL naar kabel of fiber (glasvezel)
 6. Overstappen naar sneller abonnement