Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Internet Provider Met Minste Storingen

Niets is zo irritant als het internet dat er voortdurend uit ligt. Dat snappen wij maar al te goed. Ben jij ook klaar met een wegvallende Wifi-verbinding of een router die je elke dag opnieuw moet opstarten om opnieuw verbinding te maken? In dat geval heb jij behoefte aan een betrouwbare provider met de minste storingen. Dat betekent een hoge up-time en een constante hoge snelheid. Op deze pagina vind je de meer informatie over betrouwbare aanbieders, wat de meest voorkomende storingen zijn en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. 

  • De betrouwbaarste internet provider is de internetaanbieder met de minste storingen
  • Deze providers hebben nauwelijks tot geen storingen met internet, televisie en bellen
  • Ongeveer 1/4 van de Nederlanders ervaart internetstoringen (Consumentenbond, 2024)
  • In Nederland staan de providers KPN, XS4ALl, Delta en Solcon bekend als betrouwbaar (Consumentenbond, 2024)
  • Over het algemeen blijkt dat klanten met een glasvezelabonnement het minste last hebben van storingen met internet, TV en bellen

betrouwbaarste-internet-providers-internethunter

Welke provider is het meest betrouwbaar?

Diverse partijen onderzoeken jaarlijks wat nu de de internet provider met de minste storingen is. Op deze pagina kijken we specifiek naar de gegevens van de Consumentenbond en Allestoringen.nl. Dit levert waardevolle informatie op die ons brengt naar de meest betrouwbare internetaanbieder met de hoogste up-time.  

Consumentenbond: KPN en XS4All minste storingen
De Consumentenbond heeft een vast panel met 10.000 consumenten die regelmatig hun ervaringen met hun huidige provider delen. Uit de meest recente gegevens blijkt dat KPN Glasvezel, XS4ALL Glasvezel, Telfort Glasvezel erg goed scoren als het gaat om “geen storingen met internet”. Ook de wat kleinere providers als Delta en Solcon doen het erg goed en kunnen we aanmerken als betrouwbaar. De kabel van Ziggo scoort een stuk slechter. “Slechts” 83% geeft aan geen storing met het internet te hebben. Over het algemeen zien we dat abonnementen op basis van glasvezel minder storingen hebben dan DSL en kabel. In de afbeelding hieronder vind je de meest actuele resultaten van het onderzoek. 

internet providers minste storingen consumentenbond
Testoordeel internet providers Consumentenbond ([jaar])

Top-3 betrouwbare aanbieders met minste storingen
Afgaande op het onderzoek van de Consumentenbond hebben wij de volgende top-3 betrouwbare providers met de minste storingen samengesteld:

  1. KPN glasvezel
  2. XS4All Glasvezel
  3. Telfort Glasvezel

Allestoringen.nl: de meest voorkomende problemen per provider
Op de website Allestoringen.nl kan iedereen melden dat er een storing is bij de internet provider. Helaas zijn er geen cijfers van het aantal meldingen. Maar wel kunnen we via deze website zien waar mensen specifiek problemen mee hebben. In de tabel hieronder vind je van alle grote Nederlandse providers de top-3 storingen. 

ProviderStoring #1Storing #2 Storing #3
KPNVast internet (51%)E-mail (27%)Vast bellen (20%)
ZiggoInternet (70%)TV (21%)WiFi (7%)
T-MobileVast internet (61%)Mobiel internet (21%)TV (17%)
Online.nlInternet (69%)TV (18%)Algemeen (12%)
CaiwayTelevisie (74%)Internet (23%)Telefoon (1%)
DeltaInternet (93%)TV (5%)Telefoon (1%))
Tele2Internet (82%)Geen netwerk (12%)Telefoon (5%)
XS4ALLGlasvezel internet (50%)TV (32%)ADSL Internet (17%)
YoufoneMobiel internet (60%)Mobiel bellen (20%)Algemeen (20%)
SolconGlasvezel Internet (67%)ADSL Internet (17%)Algemeen (14%)
Tabel met de meest voorkomende storingen per provider (juni 2024)

Meeste storingen met vast internet, telefoon en TV gaat een stuk beter.
We zien dus dat de meeste storingen te maken hebben met internet. Zowel via glasvezel, de kabel als ADSL. Veel buitengebieden waar recent glasvezel is aangesloten kampen ook met storingen. De verwachting is dat de nog de eerste kinderziektes zijn en dat dergelijke storingen snel verholpen zijn. Verder valt op het hoge aantal storingen rondom interactieve televisie (74%) bij Caiway wat we bij andere providers niet zien. Mensen die ’s avonds graag rustig televisie willen kijken wordt dus aangeraden om deze provider vooralsnog te vermijden. Als laatste zien we dat er rondom telefonie amper klachten zijn. 

Meest voorkomende problemen oplossen

Een internet storing is eigenlijk onoverkomelijk. Zelfs de betrouwbaarste provider heeft wel eens een probleem waardoor je (tijdelijk) geen verbinding hebt met het internet of dat je even geen televisie kunt ontvangen. Vaak hangt dit ook samen met onderhoud in de buurt. Providers laten hun klanten altijd weten als er onderhoud aan het netwerk plaatsvindt. Vaak vind dit onderhoud ’s nachts plaats zodat klanten er zo min mogelijk last van hebben. Heb je nu last van een storing? En wil je dit zelf verhelpen? Hieronder vind je de meest voorkomende storingen inclusief een passende oplossing. 

StoringOplossing
Geen verbinding met WiFiControleer je instellingen en reset de router
WiFi valt steeds wegSchakel de router uit en haal deze 2 minuten van de stroom af
Traag internetVerplaats je router of maak gebruik van een WiFi repeater of – nog beter – een powerline adapter
Geen televisie ontvangstControleer eerst of je de juiste input hebt gekozen (bijv. HDMI-1). Start de tv-ontvanger opnieuw op of haal deze even van de stroom
Ik kan niet bellenControleer of de telefoon juist is aangesloten of steek de kabel in een andere poort van het modem
Veel voorkomende storingen rondom internet, tv en bellen en oplossingen
Hoe bepalen jullie de meest betrouwbare provider?

De meest betrouwbare internet provider heeft de minste gerapporteerde storingen rondom internet, tv en bellen. Een betrouwbare aanbieder heeft een hoge uptime van >95%

Welke Nederlandse providers hebben de minste storingen?

KPN, XS4ALL en Telfort Glasvezel zijn providers met relatief weinig storingen. Ongeveer 90% van de abonnees meldt geen storingen of problemen rondom internet.

Welk type aansluiting is het meest betrouwbaar?

Klanten met een glasvezel abonnement rapporteren de minste storingen of problemen. Glasvezel is dus betrouwbaarder dan kabel en DSL.

Ik kan geen verbinding met internet maken, wat kan ik doen?

Wanneer je geen internet hebt kan dit veel redenen hebben. Wat wij altijd adviseren om als eerste te doen is de router opnieuw opstarten. Haal de stekker bij voorkeur minimaal 2 minuten uit het stopcontact.