Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

DSL

De meeste huishoudens beschikken over een DSL verbinding. Waarom? Dit is de oude telefoonlijn. Door middel van de twisted-pair-koperdraadverbinding wordt er een connectie tot stand gebracht tussen jouw woning, de wijkcentrale en het wereld wijde web. Vroeger kon je hier alleen over bellen (ISDN) maar al meer dan 30 jaar is er ook een DSL internetverbinding mogelijk. Op deze pagina leggen we alles uit over deze techniek en kun je direct een DSL abonnement afsluiten (beter bekend als ADSL en/of VDSL).

DSL internet abonnementen vergelijken

Via een DSL verbinding kun jij internetten, TV ontvangen en bellen. Dit heet een alles in 1 pakket. Je kunt ook kiezen voor lossen onderdelen of een combinatie van 2 van deze 3 aspecten. Hieronder kun jij je postcode invoeren in de postcodecheck en direct uitzoeken of een DSL, kabel of glasvezelverbinding bij jou thuis mogelijk is. Afhankelijk van de gewenste snelheid en de opties voor televisie en bellen stel je een pakket samen. Je kan gratis de prijzen vergelijken en direct overstappen naar een andere DSL provider.


Hoe werkt een DSL verbinding?

Voor een werkende snelle verbinding heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk een actief DSL abonnement bij een van de providers. Daarnaast moet je beschikking hebben over een DSL modem en router om het signaal vanuit de kabel door te kunnen geven in het thuisnetwerk.

Wat is het verschil tussen ADSL en VDSL?

ADSL en VDSL zijn beide voorbeelden van DSL connecties. Het verschil zit in de snelheid en de techniek. Een ADSL verbinding heeft na verhouding een snellere downloadsnelheid van uploadsnelheid. Bij een VDSL verbinding zijn de down- en upload statistieken hetzelfde. Dat heeft te maken met een Asymmetrisch of symmetrisch techniek. De term xDSL is een verzamelbegrip voor alle aparte technieken.

Hoe snel is een DSL abonnement?

Over het algemeen zijn de snelheden op een DSL contract het minst snel in vergelijking met kabel internet via Ziggo of glasvezel verbindingen. Je kunt maximaal 200mb/s halen. Gemiddeld is dat echter veel lager. De meeste huishoudens met DSL zitten op een pakket tot 50 mb/s. In de praktijk wordt slechts 20 mb/s tot 40mb/s gehaald (afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale en of hier een fiber verbinding ligt)

Welke providers bieden DSL aan?

Op dit moment kun je terecht bij KPN, Telfort, Tele2, T-mobile, XS4ALL, NLEx, Youfone en online.nl voor een DSL pakket. Mocht je ook een glasvezel verbinding hebben liggen naar je woning toe, is het vaak niet meer mogelijk te kiezen voor digital subscriber line. Je wordt dan standaard op fiber aangesloten (wat natuurlijk veel sneller en stabieler is).

Wat zijn de alternatieven voor DSL?

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk glasvezel. Veel DSL internetaanbieders bieden namelijk ook een verbinding over het glas-netwerk aan. Daarnaast heeft Ziggo pakket via het (coax) kabel netwerk. Ook kun je middels 4G voor thuis (van KPN of T-mobile) ook draadloos verbinding maken.


ProviderMin. DownMax. DownMin. UpMax. Up
KPN20 mb/s200 mb/s10 mb/s200 mb/s
Telfort40 mb/s200 mb/s40 mb/s200 mb/s
Tele220 mb/s100 mb/s1 mb/s100 mb/s
T-Mobile20 mb/s200 mb/s2 mb/s100 mb/s
XS4ALL50 mb/s50 mb/s5 mb/s50 mb/s
NLEx20 mb/s100 mb/s1 mb/s100 mb/s
Online.nl10 mb/s200 mb/s1 mb/s200 mb/s