Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Alle informatie over modem

Iedereen die thuis internet wil ontvangen heeft een modem nodig. Maar wat is dit eigenlijk voor een apparaat? En hoe werkt het? Op deze pagina vind je meer (technische) uitleg over de modem.

  • Een modem maakt verbinding met jouw internetaanbieder. Bijvoorbeeld KPN, Ziggo of T-Mobile
  • De modem transformeert de inkomende verbinding naar een bruikbaar signaal voor jouw apparatuur
  • Omdat een modem maar met maximaal één apparaat verbinding kan maken heb je ook een router nodig
  • De router zorgt voor de optimale allocatie van het internet zodat alle apparaten (TV, smartphones, tablet, slimme koelkast, etc. signaal hebben

Internet kan op verschillende manieren binnenkomen in jouw woning. Bijvoorbeeld via ADSL/VDSL, de coax-kabel of glasvezel. De modem is hierin heel belangrijk. Het apparaat weet namelijk precies hoe het inkomende signaal omgezet moet worden in een bruikbaar signaal waar jouw computer of telefoon mee uit de voeten kan.

Wat is het verschil tussen een modem en een router?
Waar de modem ervoor zorgt dat het inkomende signaal van de provider wordt vertaald naar informatie die jouw apparaten begrijpen, zorgt de router ervoor dat het inkomende signaal netjes verdeeld wordt. Bovendien zorgt de router ook voor onderlinge communicatie tussen de verschillende apparaten in huis. Dit noemen we ook wel een netwerk. Kort gezegd: Het internet komt binnen via de modem, en wordt verdeeld via de router. Tegenwoordig zit de modem en router vaak in één apparaat verwerkt. De kans is groot dat je in de meterkast maar 1 kastje hebt staan. 

Welke wifi-modem heb ik nodig?

Er bestaan verschillende soorten modems. Voor ADSL heb je weer een ander type modem nodig dan bij kabel of glasvezel. Dat komt omdat het inkomende internetsignaal verschilt per type aansluiting. Gelukkig hoef je hier zelf niet over na te denken. De meeste providers sturen namelijk netjes een modem-router op. Dit is een kastje met een modem + ingebouwde router die het hele huis kan voorzien van Wifi. Soms kan een wifi-modem niet goed werken. Zo kan het signaal in Groningen of Zeeland minder goed zijn waardoor je een alternatieve modem nodig hebt.

ProviderType modem
KPNExperia Box
ZiggoMediabox XL
Humax
T-MobileHuawei
TelfortExperia Box
WLR Sitecom
NLEExperia Box
Tele2ZTE
Technicolor
Comtrend
FiberVerschillende glasvezelmodems

Heb je specifieke wensen of eisen voor jouw persoonlijke netwerk? Dan kan het zijn dat je zelf een modem-router moet aanschaffen. Bekende merken zijn de Arcadyan van Experia Box, de AVM FRITZ!Box en de apparatuur van Cisco. Via vergelijkinswebsites als de Consumentenbond en Tweakers kan je heel goed het actuele assortiment modems-routers met elkaar vergelijken. Jouw Internet abonnement combineren met mobiel? Zie de actuele mogelijkheden en aanbiedingen.