Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Schotel

Misschien weet jij wel helemaal niet wat het is, maar wellicht ben je er wel mee groot geworden. Internet via de schotel en televisie via de schotel was jarenlang een veelgebruikte methode. Het gebruik van de satelliet om toegang tot het internet en TV te krijgen is met name interessant in gebieden waar geen breedband toegang (via ADSL, kabel, glasvezel of mobiel) wordt aangeboden. Op deze pagina gaan we verder in op dit onderwerp en lichten we diverse mogelijkheden toe.

Satelliet verbinding afsluiten 

Helaas kun je via internethunter.nl geen aanbieders van satelliet internet vergelijken. Canal digitaal (Kanaal digitaal) is in Nederland wel actief. Let erop dat dit alleen Televisie is en geen internet. Voor internet heb je wel DSL of glas nodig.  Hieronder kun jij de postcodecheck uitvoeren om te kijken welke VDSL, kabel of fiber verbindingen er op jou adres kunnen worden geleverd. Je kunt dan direct een internet, televisie en bellen pakket vergelijken en de goedkoopste provider kiezen. 


Meer info over de shotel

In eerste instantie werd de satelliet alleen gebruikt om de data naar de gebruiker toe te leveren, de downlink. Voor het verkeer vanaf de gebruiker naar het internet toe (de uplink) was nog een telefoonverbinding nodig. Tegenwoordig zijn er diverse aanbieders die ook dit retourkanaal via de satelliet leveren. De gebruiker heeft in dat geval een satellietzender/ontvanger nodig en een geschikte satellietschotetantenne.

Wat is de snelheid van sateliet / schotel internet?

Vooral op de downlink kunnen behoorlijke snelheden worden gehaald. Het retourpad blijft echter een bottleneck. Dit heeft er mee te maken dat vanuit de gebruiker met een relatief kleine antenne en een zender met een beperkt vermogen een signaal moet worden verstuurd naar een satelliet die zich 36.000 km boven de evenaar bevindt. De grote afstand die het signaal moet afleggen zorgt daarnaast ook voor een flinke vertraging. Satelliet internet leent zich dan ook niet goed voor bijvoorbeeld online gaming. Ook bij VoIP is deze vertraging goed te merken. Bij internet via de satelliet wordt de capaciteit van de satelliet met een groot aantal gebruikers gedeeld.

Wat zijn de kosten van een schotel?

Het aanschaffen van een schotel / antenne kan behoorlijk in de papieren lopen is en is kwetsbaar. Het systeem moet goed onderhouden worden en dat kost tijd en geld. Het aanleggen is ingewikkeld en vergt vaak ondersteuning vanuit de provider middels een installateur. Mocht je in een afgelegen gebied wonen of vaak reizen met een camper (vakantieparken / reizen) dan kan het ideaal zijn.

Wat is de ontvangstkwaliteit?

Dat is heel wisselen en heeft met veel factoren te maken. Natuurlijk de kwaliteit van de schotel en de bekabeling maar ook van de televisie zelf en de weersomstandigheden. Tijdens heftige regen of sneeuw kan de verbindingskwaliteit zeer matig worden.

Alternatieven voor de schotel

Een van de beste alternatieven is 4G voor thuis. Heb je geen ADSL, kabel of glasvezel verbinding dan kun je kiezen voor internet en TV op een mobile netwerk. 4G internet is snel en stabiel en kost vaak relatief gezien minder. En zeg nou zelf; zo’n klein apparaatje thuis ziet er toch veel beter uit dan zo’n enorme dure internet en TV schotel.