Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Alles over Wifi

Tegenwoordig is er in vrijwel elk huis of gebouw wel een Wifi verbinding. Via Wifi kunnen we onze laptop, smartphone, tablet of andere apparaten verbinden met het internet. De tegenhanger van Wifi is mobiel internet als 3G of 4G. Op deze pagina lees je meer over het onderwerp “Wifi”. Hoe scoren de verschillende providers op dit gebied? En wat kan ik doen bij problemen met mijn verbinding?

 • Wifi staat voor Wireless Fidelity, en is een wat hippere naam voor W-LAN (Wireless-Local Area Network)
 • Via Wi-fi kan data draadloos worden verstuurd. Dit gaat via de 2.4 GHz frequentie
 • Om via een draadloze wifi verbinding te kunnen maken heb je het volgende nodig: een internet abonnement, een modem-router en een apparaat die verbinding kan maken met de router.
 • Doordat het mobiele netwerk steeds sneller wordt gebruiken steeds meer mensen thuis ook 4G. Via een hotspot is het ook makkelijk om op je vaste computer via 4G te internetten. 

Hoe snel moet mijn Wifi verbinding zijn? Welke abonnementen zijn er allemaal mogelijk? Via onze providercheck kan je snel en eenvoudig de beschikbare providers in jouw regio met elkaar vergelijken. Vul hieronder de gevraagde gegevens in, en vergelijk het zelf!

Wifi-abonnementen juni 2024 vergelijken
Via de vergelijker hierboven kan je eenvoudig alle wifi-abonnementen van 2024 met elkaar vergelijken. Dit zijn stuk voor stuk pakketten die binnenkomen via ADSL, de kabel of glasvezel. Via de gratis modem die je van jouw provider ontvangt wordt het inkomende internetsignaal omgezet naar een bruikbaar wifi-signaal door het hele huis. Via handige add-ons als een wifi-booster of versterker heb je een stabiele verbinding door het hele huis. Providers als Ziggo (te combineren met Vodafone Mobiel) bieden vaak kosteloos dergelijke producten aan wanneer je de beloofde snelheid niet haalt.

Mijn Wifi werkt niet of heel traag, wat kan ik daaraan doen?

Een veel gehoorde klacht: Mijn Wifi doet het niet! Of: het draadloze netwerk in huis is ontzettend traag. Wat kan ik daaraan doen? In het onderstaande stappenplan geven wij vijf tips die je helpen met het oplossen van wifi-problemen.

Benodigde tijd: 10 minuten

Je Wifi verbeteren in 5 stappen

 1. Controleer de modem/router

  Controleer eerst of de internetverbinding bekabeld ook slecht is. Probeer eerst draadloos een Youtube filmpje af te spelen of voer een speedtest uit. Noteer de resultaten. Sluit nu je PC of laptop met een netwerkkabel aan op de modem. Is het internet nu wél snel? Dan ligt het wifi-probleem vermoedelijk aan de wifi-instellingen. Wat altijd kan werken is even de stekker 30 seconden uit het stopcontact halen. Start de modem opnieuw op, en kijk of het probleem verholpen is. Geen resultaat? Neem dan contact op met de klantenservice van de provider

 2. Zet de modem/router op de juiste plek neer

  De locatie van de modem is erg belangrijk. Wanneer je de router in een afgesloten kast plaatst kan dit resulteren in een heel trage verbinding. Probeer de modem dus ergens op een open plek te positioneren. Vermijd ook metalen objecten rondom de modem/router, ook dit kan het signaal verstoren. De meest gebruikte locatie is de meterkast. Onze tip: hang de modem zo hoog mogelijk op. In de praktijk geeft dit het beste resultaat.

 3. Pas het Wifi kanaal aan

  De volgende stap is iets technischer van aard. Elk modem is afgesteld op een ander kanaal. Wanneer jij in een buurt woont waar veel draadloze netwerken zijn, kan het lonen om het kanaal van jouw modem te veranderen. Op die manier heb je mogelijk minder last van het netwerk van de buren. Het wifi-signaal kan je eenvoudig aanpassen door in te loggen op de modem. Weet je niet hoe dit werkt? Neem dan contact op met de provider.

 4. Zorg dat de antenne goed staat afgericht

  De antenne op een modem heeft een belangrijkere functie dat je misschien zou denken. Zorg dat de antenne naar boven is gericht. Je kunt ook proberen om de antenne verschillende kanten op te laten wijzen. Kijk welke positie resulteert in het beste signaal. Het is ook mogelijk om een losse (extra) antenne te bestellen.

 5. Gebruik externe apparatuur om het signaal te versterken

  Een veel gehoorde klacht: op de begane grond is het Wifi-signaal prima. Maar op mijn slaapkamer, op zolder, in de garage of in de tuin is het dramatisch. Wat kan ik daaraan doen? Het is duidelijk dat de modem wel werkt, maar dat deze simpelweg niet krachtig genoeg is. Gelukkig zijn er verschillende apparaten die hier wat aan kunnen doen. Denk aan een Wifi repeater, versterker, powerline adapter of MultiRoom Wifi.


Hotspots gebruiken

Ben je klant bij KPN, T-Mobile of Ziggo? Dan zijn er tal van openbare wifi-hotspots waar je gebruik van kunt maken. Deze hotspots vind je door het hele land, van wifi in Limburg tot aan Zuid-Holland. Je vindt ze op steeds meer plekken. In treinen, vliegvelden en andere openbare plekken.

 • Om gebruik te maken van zo’n hotspot heb je een Laptop/tablet of smartphone nodig
 • Soms moet je inloggen met klantgegevens om gebruik te kunnen maken van een wifi-hotspot
 • Sommige hotspots kan je alleen tegen betaling gebruiken, bijv. per MB of minuut
 • Kijk uit of een hotspot wel veilig is. Wanneer je inlogt op een onveilige hotspot ben je kwetsbaar voor criminelen die willen inbreken op jouw device.