Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Waar zit het IS/RA-punt in huis (en kan ik het verplaatsen)?

Als u overweegt om een internetabonnement aan te schaffen of over te stappen naar een andere provider, komt u wellicht de term IS/RA-punt tegen. Maar wat is een IS/RA-punt precies? En wat moet u weten over het verplaatsen ervan in uw woning? In dit blog duiken we dieper in op deze vragen.

Wat is het IS/RA-punt?

Het IS/RA-punt is het scheidingspunt tussen het netwerk van de internetprovider en de interne bekabeling van de woning. De afkorting IS/RA staat voor “Infrastructuur/Randapparatuur”. In feite is het IS/RA-punt het punt waarop de verantwoordelijkheid van de telecomprovider eindigt en die van de abonnee begint. Hierop wordt uw modem of andere apparatuur aangesloten om gebruik te maken van internet, telefonie en televisie. Het IS/RA-punt kan eruitzien als een wandcontactdoos, een klein kastje, of zelfs een wat groter kastje (in oudere woningen). De locatie ervan kan variëren: soms bevindt het zich bij de voordeur, in de meterkast, of ergens anders in de woning.

Waarom zou u het IS/RA-punt willen verplaatsen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou willen overwegen het IS/RA-punt te verplaatsen:

  1. Esthetische redenen: Het IS/RA-punt zit soms op een zichtbare plek die als storend wordt ervaren, bijvoorbeeld midden in de woonkamer.
  2. Functionele redenen: Om een beter wifi-signaal in huis te hebben, willen mensen het modem dichter bij het midden van de woning plaatsen.
  3. Renovatie: Bij grote verbouwingen kan het nodig zijn het IS/RA-punt te verplaatsen.

Het verplaatsen van het IS/RA-punt: Wat moet u weten?

Verplaatsing van het IS/RA-punt is niet altijd eenvoudig en het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  1. Verantwoordelijkheid: Tot aan het IS/RA-punt is de bekabeling de verantwoordelijkheid van de provider. Het is dan ook niet toegestaan zelf aan deze kabels te zitten. Het daadwerkelijke verplaatsen van het IS/RA-punt zelf zou idealiter door een professional gedaan moeten worden.
  2. Kosten: Verplaatsen kan kosten met zich meebrengen. Afhankelijk van de provider en de complexiteit van de klus kan dit variëren.
  3. Signaalkwaliteit: Het is cruciaal dat het verplaatsen op de juiste manier gebeurt, zodat de signaalkwaliteit optimaal blijft.
  4. Afstand: Lange kabels kunnen voor signaalverlies zorgen. Het is belangrijk om het IS/RA-punt niet onnodig ver weg te plaatsen van de originele locatie, tenzij dit echt nodig is.

Hoe gaat het verplaatsen in zijn werk?

Het verplaatsen van een IS/RA-punt kan grofweg in drie stappen worden opgedeeld:

  1. Inventarisatie: Bepaal waar het nieuwe punt moet komen en hoeveel meter kabel er nodig is. Dit helpt ook bij het inschatten van de kosten.
  2. Afspraak maken: Neem contact op met uw provider of een gespecialiseerd bedrijf dat deze diensten aanbiedt. Bespreek uw wensen en maak een afspraak.
  3. Uitvoering: Een monteur komt op de afgesproken datum en tijd om het IS/RA-punt te verplaatsen.

Het IS/RA-punt is een essentieel onderdeel van uw internetaansluiting thuis. Hoewel het verplaatsen ervan soms wenselijk kan zijn, is het belangrijk om dit met zorg en kennis te laten doen. Op die manier bent u verzekerd van een goede en stabiele internetaansluiting, ongeacht waar het IS/RA-punt zich in uw woning bevindt.