Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Waarom een VPN gebruiken?

Een VPN, een Virtual Private Network, is een tunnel tussen twee of meer online apparaten. Denk hierbij aan een tunnel tussen aan de ene kant jouw tablet of laptop en aan de andere kant de server waarop de website die je bezoekt staat. Deze tunnel zorgt voor een versleutelde verbinding met het internet, zodat je anoniem en veilig online bent. Cruciaal bij een VPN is het unieke IP-adres dat aan je apparaat (laptop, tablet, telefoon) wordt toegekend als je online bent. Je kunt dat IP-adres zien als een digitaal huisadres. Dat IP-adres maakt je dus identificeerbaar en dus ook vindbaar voor anderen (vergelijkbaar met een MAC-adres).

Wat doet een VPN service?

Een VPN zorgt ervoor dat je een ander IP-adres aanneemt, op een andere locatie. Je échte IP-adres wordt verborgen en daarmee ben je dus niet meer identificeerbaar. Een VPN is Virtueel omdat het lijkt alsof je een eigen, privé verbinding hebt met het internet. Het is Private omdat het verkeer tussen jou en de websites die je bezoekt privé zijn gemaakt. Het Network heeft betrekking op het netwerk aan servers die je wereldwijd in staat stellen om anoniem online te surfen. Wat de voordelen zijn van die anonimiteit en het veranderen van je IP-adres lees je hieronder.

5 voordelen van een VPN verbinding

  1. Anoniemer surfen. Door te internetten vanuit een VPN verbinding kun je anoniemer websites bezoeken. Wie normaal vanaf zijn telefoon, computer of iPad surft doet dat vaak vanaf zijn internet verbinding. Elke internetverbinding heeft een eigen uniek IP-adres. Dat unieke IP adres kan je onderscheiden van andere internetters.Wie een VPN gebruikt, gebruikt niet zijn eigen unieke ip-adres, maar kan meerdere IP-adressen kiezen van de VPN-provider.
  2. Netflix, Amazon, Uitzending gemist, BBC iPlayer en Vevo kijken vanuit Nederland of het buitenland. Door een VPN provider te gebruiken, kun je terwijl je in Nederland internetten vanaf een buitenlands adres, waardoor buitenlandse filmpjes en video’s beschikbaar worden. En zit je in het buitenland, dan kun je kiezen om sites zoals RTL, Uitzendinggemist en andere video’s te kijken.  
  3. Het veilig downloaden via torrents. Wie download via torrents deelt zijn IP adres met heel veel andere mensen die ook een torrentbestand downloaden of aanbieden. Ook op nieuwsgroepen en bij het streamen (downloaden van een website) kan het zijn dat je IP adres geregistreerd en opgeslagen wordt. Door gebruik te maken van een VPN wordt niet je eigen IP adres gebruikt, maar een onherleidbaar anoniem IP adres.  
  4. Bij het internetten over een publieke hotspot is de informatie die je verstuurd over die hotspot doorgaans heel kwetsbaar. Een hacker hoeft maar een sniffer tool te draaien en je wachtwoorden, priveberichten en gebruikersnamen te achterhalen. Door gebruik te maken van een VPN (en antivirus software) kan ook bij een gehackte hotspot geen enkel van jouw gegevens in verkeerde handen komen.
  5. Het filteren van Advertenties. Veel VPN kunnen ook advertenties en trackers blokken. Niet alleen is dit positief voor je privacy, maar ook kun je surfen met minder advertenties, en kan het zijn dat je internetverbinding sneller wordt (advertenties hoeven niet te worden ingeladen).

Een betaalde of gratis VPN

Is het gebruik van een gratis VPN verstandig of loont de investering in een betaalde variant? In een onderzoek van o.a. de universiteit van Berkeley werden 283 gratis Android VPN-apps bekeken. Het resultaat was schokkend: 

  • bij 75% van de gratis VPN’s werd tracking door derde partijen toegestaan en 82% vraagt toestemming om privé gegevens zoals gebruikersaccounts en tekstberichten te mogen inzien.
  • zo’n 38% van de apps bevatten malware en 18% biedt geen enkele encryptie.

Een gratis VPN verbinding heeft altijd nadelen. Bijvoorbeeld in de zin van reclames toe te staan of, zoals hierboven aangegeven, of toe te staan dat ook andere partijen dan de VPN-service je data (commercieel) mogen gebruiken.  Ons advies: kies een betaalde VPN service. Je kunt de reviews van de top abonnement online bekijken. Alle goede VPN-services hebben een ’30 dagen geld terug garantie’ dus je hoeft absoluut niet over één nacht ijs te gaan. Deze investering betaalt zich absoluut terug qua online veiligheid, privacy en snelheid van de verbinding.