Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Welke internetsnelheid kan ik halen?

In Nederland heb je grofweg de keuze uit 3 type internetaansluitingen: DSL, Kabel en glasvezel. Daarnaast heb je ook het 4G via mobiel internet. De verwachting is dat hier binnenkort ook 5G aan toegevoegd gaat worden. Maar welke internetsnelheid kan ik eigenlijk halen met mijn type aansluiting? In deze blog gaan we daar verder op in.

Voordelen en nadelen
Elke verbinding heeft zijn voor en nadelen. Zo heb je via de telefoonlijn van KPN nog een ouderwetse ADSL verbinding of een VDSL verbinding. En voor de zakelijke markt is er ook nog een SDSL verbinding. Je kunt ook een internetverbinding via de kabel hebben. Bijvoorbeeld via Ziggo, Caiway, Delta of Solcon. En dan heb je natuurlijk nog de nieuwste techniek via glasvezel. Ook wel een fiber verbinding genoemd.

Welke invloed heeft de type verbinding op je internetsnelheid?

Het ene huishouden heeft veel sneller internet dan het andere. Hoe komt dat? Dit heeft te maken met de verschillende aansluitingen die gebruikt worden. Hieronder vind je meer informatie over DSL, Kabel en Glasvezel.

Welke snelheid met DSL?

Er zijn grofweg 3 soorten DSL-verbindingen: ADSL, VDSL en – het minder bekende – SDSL.  Welke van de 3 DSL verbindingen je ook hebt, ze gaan allemaal door de koperdraad van je telefoonlijn. De snelheid die je ontvangt is afhankelijk van hoe dichtbij jouw aansluiting bij de dichtstbijzijnde wijkcentrale is aangesloten. Als dat verder is dan 1 km, dan gaat de snelheid die je ontvangt er al onder lijden. Dit is dan ook het grootste nadeel van een DSL verbinding. De gecommuniceerde snelheden door providers zijn vaak maximale snelheden en niet daadwerkelijke snelheden.

ADSL
Met deze verbinding is ongeveer een maximale snelheid van 40 Mb download mogelijk. Upload is altijd maar 1 of 2 Mb. Dit is voor de meeste gebruikers echter nog steeds voldoende. Als je over een goedkoop ADSL abonnement beschikt en de internet snelheidstest hebt gedaan, dan bestaat de kans dat je snelheden van 9 Mb of misschien wel 4 Mb tegenkomt. In dat geval woon je te ver van een centrale en kan het verstandig zijn om een abonnement via de kabel te nemen.

VDSL
Met een VDSL verbinding gaat de verbinding tot aan de centrale via een glasvezelkabel en het laatste stuk naar jouw woning via koperdraad. Dit maakt deze variant sneller dan zijn voorganger. Een maximale snelheid van ongeveer 100 Mb/s download is mogelijk. Meestal geven providers hierbij ook een hogere uploadsnelheid. Deze ligt dan rond de 8 Mb.

SDSL
Deze lijn wordt vaak alleen nog gebruikt door bedrijven die een hogere uploadsnelheid willen hebben. De S in SDSL staat voor symetrisch en geeft hierbij aan dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid.

Welke snelheid haal ik met de kabel?

Met een kabelverbinding kun je hoge snelheden bereiken. Net zoals met glasvezel. Het belangrijkste verschil is dat kabel net zoals ADSL een lagere uploadsnelheid heeft, dan down. Op dit moment biedt de grootste kabelaar Ziggo snelheden aan van 500/40 Mb.
Een ander belangrijk verschil is dat je met kabel standaard analoge TV kunt ontvangen. Dit is ook mogelijk op glasvezel, maar wordt niet altijd aangeboden door providers op glas.

En hoe zit het met glasvezel?

De meest snelle verbinding vind je op glasvezel. Dit netwerk is ingericht om klaar te zijn voor de toekomst. Op dit netwerk heeft iedereen zijn eigen lijn. Deze lijn wordt met niemand anders gedeeld en zowel de down als uploadsnelheden zijn gelijk. Maximale snelheden verschillen op dit moment nog.  Maar voor particulieren gaan de snelste abonnementen tot maximaal 1000 Mb op dit moment. Het enige nadeel van glasvezel is dat de abonnementen wat aan de dure kant kunnen zijn als je ze vergelijkt met een wat oudere DSL verbinding. Vooral in de buitengebieden moet je soms hoge aansluitkkosten betalen. Zie ook onze blog Ziggo of overstappen naar glasvezel?