Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Wat is een mac-adres?

De term mac-adres kom je vaak tegen als je je bezighoudt met het opzetten, installeren en gebruiken van een draadloze internetverbinding. In tegenstelling tot het ip-adres, dat per apparaat is in te stellen, is een mac adres een unieke vaststaand nummer dat gebruikt wordt om een apparaat in een ethernet of draadloos netwerk te identificeren. Een ander woord voor mac is de de term ‘hardware adres’.

Wat doet een MAC adres?

MAC is een afkorting die staat voor Media Access Control. Het mac adres zorgt ervoor dat alle apparaten in een draadloos maar ook een bedraad netwerk met elkaar kunnen communiceren. Het mac adres wordt ingesteld door de fabrikant en is daarna niet meer te wijzigen. Dit laatste is erg belangrijk: elk apparaat dat via ethernet kan communiceren moet namelijk een uniek mac adres hebben. Als gebruikers willekeurig mac adressen gaan wijzigen ontstaan netwerk conflicten.

Het mac adres is alleen in je eigen netwerk belangrijk. Zodra een router gepasseerd wordt dan verandert zowel het bestemmings- als bron mac adres. Logisch, je surft op internet op basis van je ip-adres. Daarvoor is je mac adres helemaal niet nodig. Pas in je eigen netwerk is het mac adres belangrijk omdat dan gekeken wordt waar een pakketje internet data naartoe moet.

Een Mac-adres via je internet provider

Sommige internet providers gebruiken het mac adres van het modem van hun klanten om te zien op hoeveel bandbreedte of dataverkeer ze recht hebben. Mocht je vervolgens problemen hebben met je internetverbinding dan moet je provider op basis van je mac-adres een restart (een zogenaamde ARP flush) uitvoeren. Een andere handige eigenschap van een mac adres is dat in sommige gevallen je computer getraceerd kan worden op basis van het mac-adres. Daarvoor is wel aanvullende software en speciale hardware nodig.