Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Kiezen voor een Switch of router internetverbinding

Waarom een switch? Een switch is een “internet-verdeeldoos”. Meestal beschik je over één kabel met inkomend/uitgaand internet. Met een switch kun je die verdelen over meerdere op internet aangesloten apparaten.

Switch of router gebruiken voor internet?

  • Een router is een switch met iets extra’s. Dat extra is de DHCP-server, die IP-adressen uitreikt.
  • Door het ontbreken van die extra’s is een switch sneller en energiezuiniger dan een router.
  • Als je draadloos wil internetten, dan heb je een draadloos router nodig.
  • Als je (vanwege veiligheid en/of snelheid) aan een draad wilt werken, dan heb je geen router nodig, want het netwerk heeft al een centrale router.
  • Je kunt een router “ombouwen” tot switch door de DHCP-server softwarematig uit zetten.

Wat als je toch kiest voor een router?
Als je een router gebruikt, dan moet je de draad naar het externe internet in de juiste poort stoppen, omdat anders het internet van alle gebruikers er uit kan klappen. Sommige boxjes voor voor internet-telefoons of internet-televisies bevatten al een switch.

Hoeveel poorten?
Je hebt één poort nodig voor de verbinding met het externe internet. De andere poorten zijn voor je interne apparaten. Aan een 5-poorts switch kun je dus 4 internet-apparaten hangen, bijvoorbeeld een computer, internettelefoon, internettelevisie en internetradio. Wil je nu of later meer internetapparaten, dan zul je een switch met meer poorten moeten kopen.

Waar let ik op?
Let vooral op de snelheid, waarmee de switch gegevens kan versturen. Een 10/100 kan òf 10 Mbit/seconde òf 100 Mbit/seconde verwerken. Het glasvezel netwerk is gebouwd op 1000 Mbit/seconde oftewel 1 Gigabit/seconde oftewel 1 Gbit/s. Met een 10/100/1000 zit je altijd goed. Let er ook op dat de switch “IPv6” ondersteunt. Dat heb je nodig zodra je televisie over het internet wilt bekijken. De meeste nieuwe switches en switches uit China ondersteunen IPv6. Let ook op het stroomgebruik. Een switch staat vaak continu aan. Iedere watt kost 2 euro per jaar per jaar. Een switch van 5 watt verbruik ruim 10 euro per jaar.

Wat kost een switch?
Een goede switch is te koop vanaf circa 25 euro.

Welk merk of type kies ik?
Op basis van een test van HardwareInfo kozen wij zelf de TP link 5 ports giga switch. Deze is snel, energiezuinig en IPv6-gereed. We hebben het apparaat uitgebreid getest en we zijn er zeer tevreden over.

Waar plaats ik een switch?
De mooiste plek is uit zicht in de meterkast, mits er voldoende draden naar de apparaten lopen. Je kan ook een switch direct naast je apparaten plaatsen. Je kan ook met meerdere switches werken, bijvoorbeeld één in de meterkast en één in je computerhoek. Schakel niet meer dan 3 switches achter elkaar, want dat kan storing geven. Je moet op je eigen PC een softwarematige firewall en een virusscanner inschakelen.