Internet vergelijken?

Postcode Huisnummer

Een Combinatiekabel aansluiten

Combinatiekabels combineren stroom en data transport in één kabel. Voordeel is dat er een kabel minder nodig is, en dat op de plaats waar de camera is gemonteerd geen stroomvoorziening hoeft te hebben. Een combinatiekabel bestaat eigenlijk uit twee verschillende kabelsoorten in één mantel. Allereerst is er de coax kabel (RG59) en daarnaast een stroomkabel voor 12 volt.

Benodigdheden:

 • Twee BNC connectors met schroefdraad
 • Combinatiekabel op maat gemaakt
 • Twee kroonsteentjes
 • Kleine schroevendraaier
 • Stevige schaar, nijptang of kniptang
 • Een scherp mesje

Door gebruik te maken van een combinatie kabel is het niet meer nodig om in de buurt van de camera een stopcontact te gebruiken. De netadapter voor de camera kan bij de DVR in de buurt in het stopcontact worden gestoken. Met de combinatiekabel maken wij dus eigenlijk het snoer van de netadapter ‘langer’, er wordt een stuk tussen gezet.

Gelijkstroom

De stroom die de camera gebruikt is een ‘gelijkstroom’ dat wil zeggen er is een vaste plus en minpool. Dit is anders dan stroom uit het stopcontact. Uit het stopcontact komt ‘wisselstroom’, ofwel de plus en min wisselen continu. Het maakt dan ook niet uit hoe je de stekker in het stopcontact steekt, er is geen vaste plus of min. De kabel die uit de netadapter komt heeft echter dus wel een ‘plus’ en een ‘min’ kabel. Het is voor deze bewerking niet van belang om precies te weten welke kabel ‘plus’ is en welke ‘min’. Wat van belang is, is dat bij het aansluiten de kabels niet worden gekruist! Wat we gaan doen ziet er schematisch als volgt uit:

multischem

Wij verlengen de adapterkabel gebruikmakend van kroonsteentjes. De kabel uit de netadapter is opgebouwd uit twee aders, een van deze aders is in de meeste gevallen voorzien van een extra kleur, meestal wit. Wanneer wij de kabel verlengen zien wij er op toe dat de kabel met een kleurtje steeds aangesloten wordt op de rode kabel en de geheel zwarte kabel aangesloten wordt op de zwarte kabel. Als wij dit bij het begin en het einde van de kabel doen, dan weten we zeker dat wij de plus en de min pool niet hebben omgedraaid en kunnen we de combinatiekabel in gebruik nemen.

Benodigde tijd: 10 minuten.

Het aansluiten van een coax-combinatiekabel met 12v

 1. Stap 1

  Zorg dat de netadapter NIET in het stopcontact zit.

 2. Stap 2

  knip de kabel uit de netadapter met een schaar doormidden. Het verdient de aanbeveling om aan de stekkerzijde (het gedeelte wat bij de camera uit moet gaan komen) ongeveer 10cm tot 15cm kabel overhoudt, afhankelijk van jouw plaatselijke situatie.

 3. Stap 3

  Splits de twee aders (aan beide zijden) door de kabel in het midden iets in te knippen. Je kunt nu de twee aders voorzichtig verder uit elkaar trekken.

 4. Stap 4

  Verwijder van de aders (alle 4!) ongeveer 1 centimeter van de plastic mantel zonder de inwendige koperdraden te beschadigen. Dit doe je door de plastic mantel voorzichtig met een mesje rondom in te snijden, en daarna de mantel er af te trekken. Snij niet te diep, anders beschadig je de koperdraad. Het is mogelijk dat er ongewild enkele draadjes van het koper beschadigen of losraken, dit is niet erg.

 5. Stap 5

  draai de vier koperen uiteinden elk afzonderlijk in elkaar zodat elke kern van koperen draadjes nu een stevige kern lijkt.

 6. Stap 6

  Neem de draad met daaraan de netadapter en pak een kroonsteentje. In het linkergaatje van de kroonsteen stop je de geheel zwarte draad. In het rechtergaatje van de kroonsteen stop je de andere draad (met een kleurtje). Draai de schroefjes aan.

 7. Stap 7

  Sluit op hetzelfde kroonsteentje (uit stap 6) van de combinatiekabel de rode draad aan op de draad ‘met een kleurtje’ en de zwarte draad op de zwarte draad uit de netadapter.

 8. Stap 8

  Neem nu het nog niet gebruikte kroonsteentje en sluit op het steentje het stukje kabel met het kleine stekkertje op het andere uiteinde van de combinatiekabel aan. Zorg dat de geheel zwarte kabel van het kleine stekkertje aangesloten is op de zwarte kabel van de combinatiekabel en dat de kabel ‘met een kleurtje’ is aangesloten op de rode kabel.

 9. Stap 9

  Draai alle schroefjes goed aan en controleer of alles goed vast zit en dat er geen kortsluiting wordt veroorzaakt. Je kabel is nu gereed voor gebruik en je kunt je Ziggo tuner of router gaan opstarten. Afhankelijk van jouw situatie is het soms handiger om eerst de kabel te leggen en daarna de stekkers aan te sluiten.